Friday, July 10, 2009

Laatste schooldag!

Vandaag de 1e dag van de vakantie. Daarmee was gisteren de laatste schooldag van het jaar.
Minimens ging op schoolreis met de peuters. Daar geloofde hij uiteraard niets van..maar het was toch heel leuk in de speeltuin met alle kindjes en hun mama's & papa's (én tantes!)
Het maximens en midimens hadden ook feest op hun beider laatste dag alskleuter. 's Morgens is midimens nog wat terughoudend en timide voor de foto.
Bij het afscheidsritueel, het "uitgooien" door haar juffen is ze weer zichzelf.
Met haar map met verzameld werk van de afgelopen 15 maanden in haar armen wordt ze heen en weer geschommeld boven de glijbaan...
...om met een laatste zwieper terecht te komen op het plein van de middenbouw. Ze is er, trots en opgelucht, nieuwsgierig naar het komende jaar. Vriend M. gaat ze wel ongelooflijk missen.
Bij maximens had ik nog wel 15 foto's meer kunnen plaatsen. Het is op zo'n moment zo prachtig om de symbiose tussen juf & klasse-assistent en maximens te zien. Wetende dat hij niet zelf het klimrek op raakt ondersteunen ze hem zonder na te denken op de juiste momenten en zorgen ervoor dat hij niet omvalt terwijl ze intussen druk doende zijn met de rest van de klas.
en wanneer hij er dan geraakt is, checkt juf E. nog even of ie écht wel wil gaan en het heel zeker weet. Hij twijfelt heel even.

en dan gaat ook hij, met 2½ jaar werk onder zijn arm, onderweg naar het middenbouwplein.
Onder luid applaus van opa, oma's, tante, papa, mama, zus en broertje.

Na kado's voor juf (met een klein onderonsje), en een picknick in het park, snel naar huis waar opa en oma wachten. Het werk werd bekeken, de verhalen van juffen gelezen & herlezen en de ervaring herbeleefd.
Zij zijn er klaar voor.
Nu wij nog ;-)

10 comments:

MoniqueB. said...

Het ziet er uit als een 'warm bad'. Wat een toewijding en prachtig ritueel. Deden ze dat op de school van onze kinderen ook maar, dan zouden ze misschien beter snappen waarom ze in eens naar een andere klas 'moeten'...

Goed gedaan kids! en juffen.

Annemieke said...

Ik sluit mij aan bij de vorige spreekster:: wat een prachtig ritueel! Het sluit zo heel duidelijk iets af en geeft een nieuw begin aan. Ik ga het hier zeker ook opperen, nu er bij het nieuwe schoolgebouw ook een glijbaan staat (bij het oude gebouw stond die alleen op het kleuterterrein, dat apart lag van het "grote plein").
Je zietgewoon die trotse bekkies: FANTASTISCH!!! Heel veel plezier gewenst, Storm en Fee!
Hier ook nog 1 kleuter te gaan maar nog een paar maanden geduld voor hij daadwerkelijk kleuter is :-)

Jeannette said...

Geweldig ritueel!!
Met recht trotse kinderen en juffen die ook trots mogen zijn!

larena said...

Wat een geweldige foto's!
Ik kende het ritueel niet, maar het ziet er erg leuk uit, en ik sluit me volledig aan bij Monique!

Marrigje said...

Wat een prachtig ritueel!!
En wat een ontroerend moment voor beide kinderen, en vooral voor Maximens.
Je mag trots zijn op zulke kinderen, en dat ben je natuurlijk ook.
Hier ook een afscheid van de kleutertijd. Met veel tranen want wat vindt hij de komende periode eng. Eerst maar eens vakantie.

Tijm said...

Heel bijzonder, ze glijden letterlijk en figuurlijk een nieuwe fase in, op een manier waarbij zowel de juffies als de kinderen er heel bewust bij stil kunnen staan.
Rituelen zijn enorm belangrijk voor mensen en ik krijg bij het zien van de foto's een brok in mijn keel van ontroering.
Complimenten voor deze school, dat ze zo het tijdperk van kleuterzijn uitluiden.

Ammerins said...

Wat een prachtig ritueel! En dat dubbele gevoel, ik ken het. Onze meid gaat straks ook naar groep 3 (in combi met 4), zo trots, zo eraan toe, maar ook nog zoooo mijn kleine meissie...

Jolanda said...

Wat een prachtig ritueel!

Saskia said...

geniaal ritueel! Superleuk. En wat is mini ineens groot zeg, sjonge! Er staat een bakkie klaar voor mijn homo universalis vriendin. Geen haast gewoon wanneer je wil En ik ben nog steeds in de markt voor een lange knoop draagdoek! :-) Veel knuffels van ons!!

zimmezetje said...

Wat een schitterend ritueel en wat een genietende snuitjes!! Wie dit heeft verzonnen.....hulde!!