Sunday, December 20, 2009

nieuw geluid.

De papa-op-zolder kreeg de onderdelen van 2 nieuwe speakers voor zijn verjaardag van zijn vrouw. Diezelfde vrouw stelde filter en driver voor het eerst zelf samen, met hulp van de meneer van de zelfbouwspeakerwinkel 2 straten verder. De meneer vond haar wat ambitieus met een bolvormige behuizing als 2e geluidsknutsel, maar was wel nieuwsgierig naar het resultaat. Saampjes hebben we de speakers in elkaar ge-soldeer-boor-schuur-lijmd.
Uiteraard kon de vrouw met een ingenieursachtergrond het niet laten om het zwaartepunt in de bol precies zo te plaatsen dat de bollen zichzelf richten en in de optimale hoek ten opzichte van de horizontaal blijven liggen. Maar met 3 minimensen in huis is het wel prettig om ervoor te zorgen dat ze ook op hun plek blijven wanneer er een kudde olifanten langskomt. Daarom werd er van 2 icords* een ministeuntje gedraaid dat ook nog een beetje trillingsdemping* geeft.

Voor de oplettende kijker: het is gebaseerd op een redelijk bekende IKEA hack maar die van ons zijn veul mooier natuurlijk. Ze klinken perfect en worden binnenkort aangevuld met eveneens bolvormige gerecyclede speakers.

*breinerd: gemaakt van Manos del Uruguay.
**breinerd in het kwadraat de gehele klankkast van de speaker is gevuld met prachtige biologische bluefaced leicester wol. Langvezelige wol blijkt het ultieme dempingsmateriaal voor speakers te zijn.

2 comments:

Tijm said...

Nou ja zeg.............ik wist dat je een groot talent was, maar zelfs zo'n groot multi-talent??!!
GEWELDIG!!!!!!
Je uitleg duizelt me al, want ik heb geen ingieurs achtergrond, maar zal het de mannen hier laten lezen.
Lekker genieten dus met de Kerst van mooie muziek, die heel verantwoord en crea uit de 'boxen' komt.

Saskia said...

ik zeg Yvonangelo! :-)