Friday, August 22, 2008

Coldharbour gekwijl

In Devon, in Uffculme, nabij Exeter en Bovey Tracy* bevindt zich Coldharbour Mill. Een antiek, werkend wolmuseum waar op machines van 40 tot 80 jaar oud moderne garens worden gesponnen. Een losse tentoonstelling vertelt over de omstandigheden waaronder arbeiders in het verleden op deze plek werkten. Vooral midimens was onder de indruk van foto's van meisjes, niet veel ouder dan zijzelf, die werkten als klossenrapers.
Een duidelijke toer langs de verschillend fasen van de wolbewerking zorgde ervoor dat de minimensen nu het hele industriele proces van schaap tot garen op een rij hebben. Het museum gaat zelfs via onderstaande scheermolen tot verschillende getouwen waarop men traditionele lokale weefsels maakt...maar ondertussen vonden de kinderen de verschillende aandrijfmethoden van de fabriek veel interessanter.
en gelijk hadden ze! Het museum wordt aangedreven door een waterrad van 10 meter doorsnede. Wanneer dit niet volstond draaiden de verschillende stoommachines mee. Vanwege de milieucertificering van de fabriek draaien de stoommachines nu alleen nog wanneer er stoomdagen zijn en draait de molen niet wanneer de waterstand het gebruik van het rad onmogelijk maakt. Het rad is echter in zeer slechte staat en moet vervangen worden. Een kapitale investering.
De stoommachines zijn in veel betere staat. Ze glimmen je tegemoet.
Het museum heeft een permanente tentoonstelling over de lokale situatie tijdens WO2 en heeft ruimte gemaakt voor het tonen van het locale milleniumproject, een kolossale gevilte voorstelling van de plattegrond van de omgeving, gemaakt door de burgers van 3 dorpen. Veeeeeeeeeeel groen met geborduurde, gebreide, gehaakte en geknutselde details. Daarnaast is er ruimte voor spingroepen, een weefgroep en de jaartentoonstelling van de artprojects van de middelbare school.

Zoveel cultuur en techniek samengevoegd op 1 plek zorgde ervoor dat we onderweg terug naar Bodmin Moor een achterbank vol slapende peuters en kleuters hadden.

*in Bovey Tracy zijn "House of Marbles" en "Spin a Yarn" zeker het bezoeken waard.

2 comments:

MoniqueB. said...

Wow, ik kan me voorstellen dat het daar geweldig is geweest voor jullie. Wat was er veel te zien.
"hoe" hebben ze het vroeger allemaal bedacht.
Heb je ook wat kunnen kopen?

Jolanda said...

Dank je wel for a trip down memorylane. Prachtig.