Tuesday, March 17, 2009

Mijn oma zei het al.

Ik had een wijze oma. Ze overleed voor ik kinderen kreeg. Maar vertelde al wel.
Kleine kinderen, kleine zorgen; hoe groter het kind hoe groter de zorgen.

Nog niet eens 5 jaar oud en dan al levensbepalende beslissingen moeten maken over je schoolloopbaan.
Streven we nu naar nog een jaar kleuteren of wordt het de middenbouw, of een combinatie van beiden en zo ja, hoe dan wel?
Als het de kleuterklas blijft hoe houden we je dan gelukkig & bezig en als het groep 3 wordt hoe helpen we je dan om staande te blijven in het geweld van een gecombineerde groep 3,4,5. Kortom de intern begeleider zal ons nog veel zien de komende maanden en de juf zal ons al wel zat zijn inmiddels.

Nee, dan waren die verjaardagskado's nog een makkie. (das gelukt trouwens!)
Ik had een wijze oma.

(foto: midimens 5 dagen oud)

8 comments:

yvonnep said...

hé, lieve naamgenoot, zit je ook midden in de nacht te piekeren, of vergis ik me. Tja, als je kinderen serieus neemt, dan komt geen enkele beslissing vanzelf. Niemand kan je raden, je moet het zelf doen. Maar je krijgt wel een aai over je bol.
Heb je ooit mijn privé mailtjes gevonden? Ik geloof het niet.

Tijm said...

Moeilijk hé, beslissingen te moeten nemen waarvan je de uitwerkingen van de keuzesmogelijkheden die je hebt gewoon niet weet, omdat het van zoveel factoren afhangt.
En je wilt alleen het beste voor je kind, maar wat is nu het beste??
Heel veel sterkte en je wijze oma zou ook gezegd hebben: Komt tijd komt raad.

Tucana's Dream said...

Ik heb hier het 'geluk' gehad dat het schoolgebeuren hier in België precies minder keuzevrij is dan in Nederland.
We hebben nog steeds heel veel keuzes uiteraard! Methodeschool of gewone school? Instappen op 2,5 jaar, 3 jaar of misschien zelfs later?
Maar vanaf je die keuzes gemaakt hebt, lijkt het allemaal vanzelf te gaan.
We hebben een goede school gekozen, de kindjes hebben zelf besloten om voor de 3 jaar al naar school te gaan (snik snik! Maar ze waren niet meer te houden en als ik ze zie genieten in die klasgroep maakt dat alles goed!) en daar zitten ze dan!
Wij hebben ook niet echt de 'keuze' om ze een jaartje extra kleuterklas te laten doen, als alles goed gaat sluiten ze gewoon met hun klas een jaar op.
Ik weet dat mijn kindjes jonger zijn dan de jouwe en ik kan mij de 'zorgen' rond het basisonderwijs nog niet echt voor ogen houden, maar ik ben er zeker van dat je de 'juiste' keuze zal maken voor je dochter. Heb je al eens aan haar gevraagd wat ze graag zou willen? Waarschijnlijk wel, maar hier is dat een van de standpunten die we meenemen in onze besluiten, wat de kindjes er zelf van denken.
Misschien kan zij je uiteindelijk zelf wel de weg wijzen?

Veel succes met keuzes maken!

gnaptor said...

Mink is zo'n vlotte doorstromer. En ook al heb je je keuze gemaakt, toch denk je soms: had ik niet beter. Hij is de kleinste van de klas, wel 1 van de snelste. Maar ook nog een stuk jonger. Met zn 7 jaar bij 9 jarige in de klas.... En ook hier zijn er combinaties met hogere klassen, omdat de school zo klein is. Zit ie dan ineens met een 9 - 10 jarige... Zo moeilijk en je kan het ook niet meer anders doen. Wat voor mij mede de keuze heeft bepaald is dat ik ook een jaar voorliep wat betreft leeftijd en ik zat ook op een super kleine school. Ik vond het altijd wel stoer dat ik met 11 jaar van de basisschool af ging. Ik heb me nooit jonger dan de rest gevoeld en ging prima mee. Dat is heel erg projectie van jezelf op je kind, maar wat heb je anders? Daarbij lijkt Mink ook verschrikkelijk veel in leren, doen en ontwikkelen op mij. Snel en gretig maar ook rusteloos en slordig. Als ik midimensje zo voor me zie denk ik wel dat ze stevig genoeg is. Ze is natuurlijk ook erg wijs voor dr leeftijd. Maar ja, dan dringt zich het volgende op,moet je zo'n meidje juist niet langer kind laten zijn? Kortom, moeilijk moeilijk. Succes!

Jennifer said...

In tegenstelling tot wat Tucana zegt kan je in België dus ook schuiven en puzzelen hoor :)

Onze oudste van 3,5 krijgt nu materiaal uit de derde kleuterklas (groep 2 dus) en hier is het dus ook al de vraag of en hoe hij de volgende 2 kleuterjaren zal doorbrengen.

Voor de jongste hebben we nu al een beslissing genomen door hem in september al meteen een jaar op te schuiven (hij zal dan met 5,5 in plaats van met 6,5 in het eerste - groep 3 komen)

Eigenlijk hebben wij vooral gekeken naar het sociaal gedeelte. Onze jongste past in het geheel niet bij leeftijdsgenootjes terwijl de oudste net heel goed bij zijn leeftijdsgenootjes past en we hem dus niet meteen een jaar voorop willen zetten.

Veel succes met de keuze :)

Tucana's Dream said...

"minder keuzevrij dan in Nederland"
Dat gedeelte van de zin hoorde samen ;o)
Tuurlijk kan je hier ook schuiven, maar dat wordt 'pas' besproken wanneer het van toepassing is, dat is geen algemene keuze die je maakt.
Mijn 2e dochter gaat nu 2 weken naar school, maar bij haar wordt er nu al gesproken om haar eventueel ook een klas hoger te gaan zetten volgend jaar. Ze zit qua niveau bij de oudsten van haar klas (freinetschool, dus 2 jaren samen in 1 klas... momenteel instapklasje en 1e kleuterklas, dus 2,5 en 3 jarigen) en ook op sociaal vlak zit ze daar volledig tussen.
Dit is bij haar zo opvallend (op 2 weken tijd is ze nog eens enorm geëvolueerd) dat we aan het eind van het jaar ook voor de keuze staan of we gaan schuiven of niet.

Het is hier dus wel mogelijk (zou maar erg zijn als dat niet het geval was) om te schuiven en te kiezen, maar ik heb de indruk dat ze daar in Nederland toch meer aandacht aan besteden. Vooral aan de overgang tussen kleuters en verder.
Ik heb het al vaker gezegd: ik zou qua mentaliteit in Nederland moeten wonen ;o)

Storm op Zolder said...
This comment has been removed by the author.
anje a. said...

Mijn dochter heeft ook een jaar extra "gekleuterd" vanwege haar geboortedatum (27/12). Ze zit op een Jenaplanschool en dus ook in gecombineerde klassen 3,4 en 5 en inmiddels in de 6e met 7 en 8. Ze is een pittige tante die zich prima staande weet te houden tussen de grotere en oudere kinderen. Dit heeft ze juist geleerd in dat ene extra kleuterjaar. Cognitief loopt ze nu wel vooruit, maar dat maakt het extra gemakkelijk om zich te handhaven binnen de groep. Extra werk en veel helpen van anderen houdt het uitdagend voor haar. Het kan niet zo zijn, dat een school de keuze maakt, waarin de ouders zich moeten schikken. Binnen een goede school, die openstaat voor de ouders en ook voor het kind, wordt een dergelijke keuze altijd in overleg met de ouders gemaakt! Als de school je bevalt, kan je ook nog altijd naar de MR stappen omdat je waarschijnlijk niet de enige met een dergelijk probleem zal zijn. Wellicht moet er dus iets fundamenteels in het schoolbeleid worden gewijzigd! Ik wens jullie maar dus ook de school veel wijsheid in deze!