Thursday, October 02, 2008

stapje.

Na het afrondende gesprek met de kinderarts van maximens zijn we een serie verwijzingen en diagnoses rijker.

Naar de podoloog voor zijn verzakte voeten, kinderfysio voor zijn handmotoriek, extra logopedie en een verwijzing naar de klinisch geneticus. (voorlopige) Diagnoses varierend van lichte autismespectrum stoornis, via aanzienlijke sensorische intergratieproblemen tot algehele ongelijk verdeelde hypotonie.
Dat het eraan zat te komen voelden we al langer aan. We horen steeds vaker dat hij zo'n bijzonder koppie heeft, mooi maar zo anders...en of dat niet "iets" is. Maar de optelsom van redenen maakte het wel duidelijk.
Wat ons nooit eerder is opgevallen is dat maximens klein is...want dat is ie niet als je hem met zijn leeftijdsgenoten vergelijkt. Als je echter meeneemt dat hij aan onze lengte gerelateerd 1.99m zou moeten worden dan is ie 2 hele standaarddeviaties te klein. Samen met zijn uiterlijke kenmerken en overige problemen reden genoeg voor een verwijzing naar de klinische geneticus. Zeker met in ons achterhoofd ons minimensje die nog veel kleiner is dan een gemiddeld peutertje en een wens voor een 4e kind op termijn.

Voor de school vatte de arts het samen in het aanvragen van een rugzakje op basis van zijn hypotonie en sensorische integratie met in acht neming zijn momenteel niet problematische sociaal vermogen en zijn te verwachten hoge IQ.

Op de terugweg zat maximens vol vragen. Hij was eerst bij de logopediste geweest terwijl wij bij de kinderarts zaten, later kwam hij binnen en heeft een stuk van het gesprek gehoord. Zijn vooral praktisch, zoekend naar de theorie erachter.
Bij het wegbrengen naar school een kort gesprek met zijn juf. Positief en vol vragen.

12 comments:

Ballee said...

Jeetje wat een ontwikkelingen, maakt dit alles het overzichtelijker of krijg je meer zorgen?

En dat tussen alle buikgriepen door..

Storm op Zolder said...

Overzichtlijk Puk, vooral omdat we zelf al langer dachten dat het niet "alleen maar" autisme was. En extra zorgen, een beetje natuurlijk wel.

Tijm said...

Ondanks dat het ook zorgen geeft, ben ik toch blij dat jullie meer zicht krijgen op dat 'iets'. Het blijft jullie lieve, leuke, inteligente en bijzondere mensje, die nu met extra steun verder kan gaan ontwikkelen tot de unieke mens die hij mag zijn. Door er nu al vroeg bij te zijn, kan het proces beter begeleidt worden in het worden wie hij is en problemen voor zijn.
Sterkte met het allemaal een plek geven en toch ook gewoon met elkaar om blijven gaan.

Edith A.B. said...

Je opmerking over zijn bijzondere koppie (mooi, maar anders) doet me weer denken aan iets dat ik ooit gelezen heb. Dit wordt namelijk vaker van 'autisten' gezegd. Vroeger zou men zeggen dat het een 'wisselkind' is, verwisseld door de elven.

Succes met alles wat nog komen gaat, maar geniet vooral van hem.

MoniqueB. said...

Een hele hap om te verwerken. Zoals je al dacht is het meeste niet onverwacht, en is er vrij snel (logopedie) wat aan te doen. In principe verandert hij niet, maar krijgt hij nu de mogelijkheid om nog meer tot zijn recht te komen. Een mooi, lief en ontzettend leuk kind.

Jonna said...

Sterkte ermee!
Ik kan mij voorstellen dat deze diagnoses, wanneer ze wat definitiever en uitgekristalliseerder worden, wel van hulp kunnen zijn. Dan heb je tenminste handvaten om je zoon te helpen/stimuleren in zijn ontwikkeling. Overigens, ik heb een enigszins autistische medestudent, en hij heeft best wel een goed sociaal leven (incl. vriendin), mede dankzij zijn zelfreflexieve vermogens. Dus een vroege diagnose heeft veel voordelen, ook wel op het motorisch/tonische gebied, lijkt mij.

Saskia said...

wow, da's weer even wat om over na te denken. Maar ik ben blij voor jullie dat het steeds een beetje duidelijker wordt allemaal. Geef maximens een grote knuffel van me! En jezelf ook!

Lies said...

Goed dat er serieus aandacht aan hem wordt besteed, neem je ook wat tijd en rust voor jezelf? Het is een heel bijzonder, mooi kind, dat Maximensje van jou.

yvonnep said...

Pfoe, niet niets. Sterkte.

Sokssawat! said...

nou, daar kunnen jullie je tanden weer op stuk bijten lijkt me. Lastig om Storm uit te leggen wat hij zelf nog niet helemaal kan begrijpen terwijl hij dat wel wil.

Mariska said...

Ik blijf meelezen hoor! Ik had je al eens geschreven over de gelijkenissen met onze zoon (over hoogbegaafdheid met Verbaal/performaalkloof.....misschien weet je het nog?)
Ook de hypotonie komt hier bekend voor (evenals de autitrekjes)we hebben al 7.5 jaar kinderfysio achter de rug. Hij gaat nog steeds wekelijks en zijn jongere broer (net zo oud als jouw minimens) gaat inmiddels ook, vanwege dezelfde problemen.
Succes met het verzamelen van alle puzzelstukjes :-). En over dat gezichtje...het is gewoon een scheet om te zien!

Elly said...

Gohhhhh , wat een dingen dan he , gelukkig maar dat ie voor alles jullie Storm is.
Wel fijn dat er mensen zijn die dingen zien en daar dan wat mee kunnen . Dat zal vast uiteindelijk hulp op maat kunnen inhouden , hopen we dan .
Knuffff voor je kanjer